Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αυξημένος κατά 383% ο μέσος φόρος για τους φορολογούμενους

Αυξημένο φόρο κατά περίπου 383% σε σχέση με πέρυσι καλούνται να καταβάλουν κατά μέσο όρο φέτος οι φορολογούμενοι μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι επιβαρυντικές για τους φορολογούμενους αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος και η βεβαίωση της έκτακτης εισφορά μαζί με το φόρο εισοδήματος έχουν κάνει τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα βαριά και ασήκωτα. Την ίδια στιγμή δυο στους τρείς φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική δήλωση περιμένοντας την τελευταία ώρα προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η βεβαίωση, ενώ υπάρχουν και πολλοί φορολογούμενοι που μάλλον έχουν αποφασίσει να μην υποβάλλουν φορολογική δήλωση.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ταχυδρόμησε χθες την τέταρτη παρτίδα εκκαθαριστικών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκκαθαριστικών που έχουν αποσταλεί στα 1,937 εκατ. Από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτουν στοιχεία - σοκ για το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών. Ειδικότερα:

- έως τώρα έχουν εκκαθαριστεί 1.937.343 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατ. που πρόκειται να εκκαθαριστούν. Από τα φετινά εκκαθαριστικά έχει ήδη βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 1,931 δισ. ευρώ. 

- πέρυσι από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων βεβαιώθηκε συνολικός φόρος μόλις 1,124 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, φέτος αναμένεται να βεβαιωθούν πρόσθετοι φόροι στα εκκαθαριστικά τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ!
- ο μέσος φόρος ανά νοικοκυριό πέρυσι ήταν 206 ευρώ. Φέτος ο μέρος φόρος έχει αυξηθεί κατά 383% καθώς ανέρχεται στα 997 ευρώ. 
- ενώ πέρυσι λάμβαναν επιστροφή φόρου τα 36 στα 100 νοικοκυριά, φέτος λαμβάνουν επιστροφή φόρου μόλις τα 9 νοικοκυριά στα 100.
- ενώ πέρυσι προέκυπτε οφειλή φόρου μετά την εκκαθάριση για το 20% των νοικοκυριών, φέτος το αντίστοιχο ποσοστό έχει εκτοξευτεί στο 67%.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ανησυχήσει διότι πολλοί φορολογούμενοι φοβούμενοι τις επιβαρύνσεις έχουν αφήσει για την τελευταία ώρα την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα υποβάλουν τελικά φορολογική δήλωση. Μάλιστα, για να πιέσουν τους φορολογούμενους να υποβάλουν τη δήλωση διέρρεαν χθες ότι η όποια ρύθμιση θα έρθει για την τμηματική εξόφληση του εκκαθαριστικού θα αφορά μόνο όσους έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκπνέει στις 16 Ιουλίου (και όχι στις 31/7, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε νωρίτερα) ενώ για τις χειρόγραφες εξέπνευσε χθες.
Τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα είναι φουσκωμένα με μια σειρά από νέους φόρους και επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, έχει μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ από 12.000 που ήταν το 2010, αυξήθηκε το τέλος επιτηδεύματος από τα 300 στα 500 ευρώ, αλλά και η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα που θα εισπραχθεί μέσω των εκκαθαριστικών, ενώ προστέθηκε και φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ άνω των 200 κυβικών εκατοστών, πισίνες κλπ) που υπολογίζεται με βάση την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη κάθε περιουσιακού στοιχείου.


Του Σπύρου Δημητρέλη



Πηγή : Capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου