Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Εισήγηση στη Γενική Συνέλευση του σωματείου των Χαλυβουργών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ  “ Η ΕΝΟΤΗΤΑ” 
Αθήνα 21 Ιουλίου 2012 

Συνάδελφοι, 
Η σημερινή μας συνέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία. Γίνεται μια μέρα μετά από τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους ηρωικούς απεργούς Χαλυβουργούς και την άνανδρη σύλληψη 6 συναδέλφων που τους οδήγησαν σιδηροδέσμιους στα δικαστήρια. 
Ο Μάνεσης, η κυβέρνηση του, και το κράτος του, για άλλη μια φορά γελάστηκαν. Νόμισαν ότι με τα ΜΑΤ, θα πετύχουν ότι δεν μπόρεσαν στους εννέα μήνες του ηρωικού, απεργιακού μας αγώνα. Να εκφοβίσουν τους Χαλυβουργούς, να σταματήσουν το δίκαιο αγώνα μας. 
Με την ενέργειά τους αυτή, μας πείσμωσαν περισσότερο, για να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας. Όσον αφορά «το άνοιγμα του εργοστασίου» για το οποίο πανηγυρίζουν τα αστικά ΜΜΕ, «άνθρακας ο θησαυρός». Το Χαλυβουργείο για να λειτουργήσει θέλει τους Χαλυβουργούς. Δεν μπορεί να βγάλει ούτε ένα κιλό σίδερο, ούτε μία μπετόβεργα, με τους διευθυντές, τις τηλεφωνήτριες, τους γραφιάδες των γραφείων της Κηφισιάς, τα ΜΑΤ, και τον Γεωργιάδη να γαβγίζει από τις τηλεοράσεις. 
Αυτά που λένε στα κανάλια, στον Τύπο, τα παπαγαλάκια του Μάνεση και της κυβέρνησής του, «ότι το εργοστάσιο άνοιξε και δουλεύει», είναι ψέματα, εκφράζουν την επιθυμία τους. Κανένας Χαλυβουργός δεν θα δουλέψει αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά μας. Κανένας Χαλυβουργός δεν θα προδώσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα. Όποιος το κάνει θα στιγματιστεί για όλη του τη ζωή. 
Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, γιατί όλοι τους δουλεύουν και αποφασίζουν για τα συμφέροντα του Μάνεση. Με δική τους εντολή ήρθαν κρυφά μέσα στη νύχτα τα ΜΑΤ στη Χαλυβουργεία συνέλαβαν τους αγωνιστές που ήταν περιφρούρηση. Με δική τους εντολή χτύπησαν τους Χαλυβουργούς και τους εργάτες που ήρθαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. 
Ο θόρυβος των προηγούμενων ημερών των ΜΜΕ, ότι «οι εργάτες κλείνουν τα εργοστάσια», το δήθεν ενδιαφέρον του υπουργού εργασίας «να βρει λύση», το δήθεν ενδιαφέρον των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση «για το πρόβλημά μας», η δικαιοσύνη που βάζει χειροπέδες σε αγωνιστές και αλλού κάνει πως δεν βλέπει, όλα υπηρετούσαν ένα σκοπό. Να μας αποκοιμίσουν και να τσακίσουν τον αγώνα μας. Να μας βάλουν μέσα στο Χαλυβουργία χωρίς τους συναδέλφους μας απολυμένους, σε άθλιες συνθήκες, με μικρότερα μεροκάματα, για να βγάζει ο Μάνεσης περισσότερα κέρδη. 
Τώρα οι μάσκες έπεσαν. Κόμματα, κυβέρνηση, κατασταλτικοί μηχανισμοί, και όσοι νόμιζαν ότι μπορούσαν να μας βάλουν στο χέρι, τώρα πρέπει να ξαναζυγίσουν τη στάση τους, γιατί τώρα ο αγώνας μας περνά σε άλλη φάση. Το λάδι που έριξαν χτες στη φωτιά της Χαλυβουργίας, θα το βρουν μπροστά τους, τώρα που θα προσπαθήσουν να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους. 
Οι εργάτες κατάλαβαν το τι εννοούν με το νόμο και την τάξη και θα πάρουν και αυτοί τα μέτρα τους. Νόμιζαν ότι θα σβήσουν τη φωτιά της Χαλυβουργίας και την αναζωπύρωσαν. Τη φτώχια, την αγανάκτηση, αν νομίζουν ότι θα την καλμάρουν ή θα την φοβίσουν με τους χημικούς ψεκασμούς των ΜΑΤ, είναι γελασμένοι. Εμείς δουλεύουμε μέσα στη φωτιά και το σίδερο, μέσα στη ραδιενέργεια του Μάνεση, και δεν φοβόμαστε, θα μας φοβίσουν με τους ψεκασμούς των ΜΑΤ; 
Το ΔΣ παίρνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις προτείνει τη συνέχιση του ηρωικού απεργιακού μας αγώνα. Στα συγκεκριμένα αιτήματα που είχαμε μέχρι τώρα, προσθέτουμε ακόμα ένα. Την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ. 
Σε περίπτωση που τα ΜΑΤ παραμείνουν στην πύλη του εργοστασίου, ένα πράγμα θα πετύχουν. Όλοι οι εργαζόμενοι θα βλέπουν ποιο είναι το μέλλον τους, αν δεν οργανωθούν και δεν αντιδράσουν. Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας δεν θα δουλεύει παρά μόνο στη φαντασία των ΜΜΕ, γιατί οι Χαλυβουργοί θα απεργούν. Στο εργοστάσιο θα μπαίνουν οι διευθυντάδες, η τηλεφωνήτρια για να σηκώνει τα τηλέφωνα, και η συνάδελφος που φτιάχνει τους καφέδες για να πίνουν οι απεργοσπάστες τον καφέ τους. Για άλλη μια φορά θα έχουμε βγει νικητές, γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την πρόταση του ΔΣ. Να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο και να περιφρουρήσουν τον αγώνα μας. 
Τώρα ο αγώνας μας θέλει μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους απολυμένους. Το γεγονός ότι ο Μάνεσης και η κυβέρνησή του χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ, δείχνει ότι είναι στριμωγμένος. Ότι θέλει να ανοίξει το εργοστάσιο τόσο καιρό και μπλοφάρει για να μας εκβιάσει. Με τη σημερινή μας απόφαση για συνέχιση του αγώνα θα καταλάβει ότι εμείς όταν λέμε ότι θα συνεχίσουμε, δεν μπλοφάρουμε. 
Καλούμε την κυβέρνηση να αναγκάσει το Μάνεση να καθίσει το τραπέζι και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω στην πρότασή μας. Καλούμε τον υπουργό δικαιοσύνης να σταματήσει να φορά χειροπέδες στους τίμιους αγωνιστές και να παρέμβει ώστε να σταματήσει κάθε δικαστική δίωξη εναντίον μας. Εμείς τα περί «ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης» τα ζούμε καθημερινά και ξέρουμε πόσο παραμύθια είναι. 
Καλούμε την εργατική τάξη, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τώρα να μας στηρίξουν πιο πολύ. Στη Χαλυβουργία με τα ΜΑΤ, γίνεται ένα πείραμα, μια πρόβα, για την αντιμετώπιση που θα έχουν και οι άλλοι αγώνες σε άλλα εργοστάσια και επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα. Ο εργάτης ή θα δέχεται τους όρους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας ή θα τον βάζει ο ΜΑΤατζής για δουλειά. 
Με άλλο τρόπο δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άδικο, παρά μόνο με τη βία. Οι κοινωνικοί διάλογοι είναι μια απάτη. Τώρα που η αδικία μεγαλώνει, τώρα θα μεγαλώσει και η βία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γι’ αυτό η νίκη των Χαλυβουργών θα είναι νίκη όλων των εργατών. Μέχρι τώρα εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταδικάζουν την τρομοκρατική επέμβαση και στηρίζουν τον αγώνα μας 
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης που διοργανώνουν τη Δευτέρα 23 Ιούλη το απόγευμα σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες ταξικές ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Καλούμε όλους τους Χαλυβουργούς μαζί με τις οικογένειές τους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Αθήνας που θα γίνει την ίδια μέρα στις 7.30 στην Ομόνοια. 
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης γίνονται σε όλο τον κόσμο από ταξικά συνδικάτα, από μαζικούς φορείς, από επιτροπές αγώνα. Τη Δευτέρα 23 Ιούλη στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη, στην Φραγκφούρτη, στο Μόναχο, την Κυριακή στο Ντίσελντόρφ, στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις. 
Καλούμε τους συναδέλφους που παρασύρθηκαν και τώρα εκβιάζονται από την απεργοσπαστική ομάδα του Μάνεση «ότι αν δεν πάνε για δουλειά θα απολυθούν», έστω και τώρα την τελευταία στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Βλέποντας το που έφτασε αυτή η εργοδοτική ομάδα, να μεταφέρεται με τις κλούβες των ΜΑΤ για δουλειά, να συστρατευθούν μαζί μας. 
Χαιρετίζουμε την υπερήφανη αξιοπρεπή στάση των συναδέλφων που ήταν προσωπικό ασφαλείας, κάτω από τον εκβιασμό των απεργοσπαστών «με ποιους είναι με τους απεργοσπάστες ή τους απεργούς», έσκισαν τις κάρτες τους και ήρθαν έξω με τους απεργούς. 

Συνάδελφοι, 
Συνεχίζουμε υπερήφανα και αταλάντευτα. Τους νικήσαμε και τους ξεφτιλίσαμε για άλλη μια φορά. Γιατί με τον ηρωικό μας αγώνα τους αφαιρέσαμε τις μάσκες που φόραγαν, την προβιά που φόρεσαν τις τελευταίες μέρες για να κρυφτούνε. 
Εργοδοσία-κυβέρνηση, δικαιοσύνη, κατασταλτικοί μηχανισμοί, είναι ένα και το ίδιο πράγμα. Είναι όλοι τους αδίστακτοι εχθροί των εργατών. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξάνονται τα κέρδη της εργοδοσίας. Όσο για το ενδιαφέρον τους στο δικαίωμα της εργασίας αυτά είναι παραμύθια. Οι άνεργοι έφτασαν 1,5 εκατομμύρια και θα προστεθούν και άλλες χιλιάδες το επόμενο διάστημα. 

Ζήτω ο ηρωικός αγώνας των Χαλυβουργών! 

Ζήτω η εργατική αλληλεγγύη!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!

H κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικής Χαλυβουργίας αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (164 υπέρ, 5 κατά) τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης, και καλεί τη Δευτέρα στις 7.30 σε Συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

Στην Αλεξανδρούπολη θα γίνει συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των χαλυβουργών τη Δευτέρα στις 7.30 μπροστά στο Δημαρχείο. Να είμαστε όλοι εκεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου